Het team Pastoraat voor Bevrijding en Innerlijke Genezing maakt dikwijls gebruik van het werkboek Schoon Schip.  In dit boek is gebruik gemaakt van het gedachtegoed van Neil Anderson, Wilkin van de Kamp, Leanne Payne, het Minnesota twaalfstappenmodel, alsmede praktijkervaringen door het team Pastoraat voor Bevrijding en Innerlijke Genezing. Tijdens een aantal sessies wordt dit boekje met de hulpvrager doorgenomen en doorgebeden.

In het boekje komen onder meer de volgende onderwerpen aan de orde:

 • Korte uitleg van het Evangelie
 • Afrekenen met leugens
 • Afrekenen met misleiding
 • Afrekenen met geheimen                 
 • Afrekenen met geestelijk overspel
 • Afrekenen met verkeerde bindingen
 • Afrekenen met ongewenste erfenissen
 • Afrekenen met opstandigheid
 • Afrekenen met hoogmoed
 • Afrekenen met zelfverwerping
 • Afrekenen met zondige gewoonten
 • Afrekenen met seksuele zonden
 • Afrekenen met ongezonde angsten
 • Afrekenen met vervloekingen
 • Afrekenen met wrok en verbittering
 • Afrekenen met plaatsvervangend lijden

Op deze manier maakt de hulpvrager schoonschip in zijn geestelijk leven, wat een enorme bevrijding kan betekenen. Dikwijls is dat voldoende. Het kan echter zijn dat tijdens het traject blijkt dat de hulpvrager ook bevrijding van boze geesten nodig heeft. In dat geval gaan we over tot bevrijdingspastoraat. 

Het werkboek kost 10 euro plus verzendkosten, en is te bestellen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bij 10 of meer exemplaren wordt de prijs 9 euro per stuk plus verzendkosten.

 

 

Schoon Schip voor groepsgebruik

Ds. Jelle de Kok beveelt in zijn voorwoord het gebruik van Schoon Schip ook aan voor groepen.

Het lijkt ons goed als de deelnemers aan de groep eerst thuis ter voorbereiding het te behandelen hoofdstuk voor zichzelf goed doorlezen. In de groep kan dat hoofdstuk opnieuw door iemand worden voorgelezen. Bespreek het dan met elkaar. Doe één hoofdstuk per keer; voor sommige hoofdstukken zul je zelfs meerdere bijeenkomsten nodig hebben.

 • Er zit vast wel iets in wat vragen oproept. Als je die met elkaar bespreekt kun je zo tot een goede uitleg komen. Er staan veel tekstverwijzingen in kleine lettertjes naar Bijbelverzen. Het is een aanrader om die teksten op te zoeken - doe dat vooraf thuis - en in hun verband te lezen.
 • Bespreek met elkaar wat je aanspreekt en wat niet en waarom.

  Valkuil: het wordt een uitgebreid groepsgesprek of Bijbelstudie. Dat is niet de bedoeling. Probeer je te beperken tot verhelderingsvragen. De focus moet liggen bij het doorbidden van iemands leven, zie de vervolgstappen hieronder.
 • Heel belangrijk: vraag aan elkaar wat voor jou van toepassing is.
  Wat herken je in je eigen leven? Waar zie je voor jezelf worstelingen, verkeerde patronen, zonden, verwondingen, invalspoorten voor de boze?

  Sommige thema’s zijn minder geschikt voor de grote groep. Bij het opbiechten van geheimen kan het wenselijk en veiliger zijn om dat één-op-één te doen of in een kleine sub-groepje. Bij seksuele geheimen (incl. porno) is het wenselijk dat je dat bij iemand van hetzelfde geslacht opbiecht.
 • Vervolgens: waar wil je voor laten bidden? Dat bidden kun je doen als ministry-gebed, waarbij twee personen in afhankelijkheid van de Heilige Geest voor een ander bidden.

  Valkuil: er moet voor iedereen rondom elk hoofdstuk gebeden worden. Dat is niet nodig. Soms herken je niks in een bepaald hoofdstuk wat op jouw leven van toepassing is. Dan is er voor jou geen aanleiding om door te bidden.

Op die manier ga je blokkades en leugens in je denkwereld herkennen; je leert ermee omgaan en vooral: je kunt ze overwinnen (o.a. door ervoor te laten bidden).

Bij diepe innerlijke verwondingen kan het nodig zijn om een dieptegebed in een andere setting te organiseren. Misschien kunnen twee mensen uit de groep dat op een andere moment doen. Je kunt het ook zoeken bij een ervaren team van gebedspastoraat.

De hoofdstukken bevatten voorbeeldgebeden en proclamaties. Maak daar gebruik van, wanneer ze op jou van toepassing zijn. Het zijn voorbeelden, dus je mag ze aanpassen naar je eigen situatie. Een gebed spreek je uit naar God toe; een proclamatie spreek je uit tegen de duivel of de wereld. Je hoeft niet te schreeuwen, maar spreek je proclamaties duidelijk en met overtuiging uit. Je hoeft niet bang te zijn voor de duivel of zijn trawanten. Wel is het aan te bevelen om in het openingsgebed te bidden voor de leiding van de Heilige Geest en bescherming tegen boze machten.

Op deze website zijn extra gebeden te vinden bij de afzonderlijke hoofdstukken.

Er is in Schoon Schip veel aandacht voor (verborgen) zonden. Iemand die in zonde leeft, d.w.z. een bepaalde zonde is een gewoonte geworden, zal daar meestal last van hebben, vooral geestelijk, maar dikwijls ook door lichamelijke klachten. Het belijden van zo’n zonde is heel bevrijdend. In de eerste plaats moet die zonde beleden worden aan de gedupeerde en aan God. Wanneer men dat doet in het bijzijn een of meer getuigen is dat extra bevrijdend. Zo maak je schoon schip in je leven. Het ruimt geestelijke blokkades op en dikwijls ook sommige fysieke klachten.

Wanneer er sprake is van occulte zonden (hoofdstuk 6) kun je geblokkeerd worden wanneer je in gebed die zonde wilt belijden. Als er niemand in de groep zit die daar ervaring mee heeft, is het raadzaam om in zo’n geval de demonen te binden in Jezus’ naam, en er iemand bij te halen die daar wel raad mee weet. Met de demonen binden bedoelen we dat we ze aanspreken in de naam van Jezus en zeggen dat ze zich koest moeten houden. Net als tegen een hond: ‘terug in je hok’.

Voorbeeldgebed om demonen te binden:
In de machtige naam van Jezus Christus bind ik alle demonen die dit proces van herstel tegenhouden en verhinderen dat ….. (vul in wat er concreet verhinderd wordt). We spreken uit dat Jezus Heer is over het leven van …’

Ermelo/Putten, november 2022

Jan Minderhoud

Jenö Sebök